Skor

Att välja skor för orientering och träning är svårt. Man springer på allt från asfalt till blötmyr och från tallhed till isiga berghällar. Och det är förstås därför många av oss har flera par skor med olika egenskaper. De senaste åren har dessutom i och med traillöpningens utveckling inneburit en formlig explosion av olika skomodeller som även funkar för orientering. Viktigast är att hitta en sko som passar just din fot och som du trivs med. Även för orienteringsskor är det också viktigt att fundera på om du behöver en stabil eller vill ha en lätt sko.

Dobbskor - grunden

Grunden i skohyllan är dock alltid en orienteringssko eller trailsko med klassisk gummisula utan metalldubbar, dvs en dobbsko. Det finns många märken och modeller men några av de vanligaste är:

  • Inov-8 (200, 210, 212, 230)
  • Icebug (Acceleritas)
  • VJ (Irock, XTRM)
  • Bagheera (Zepto, Fury, Ultra)
  • Salomon (Speedcross)

Dubbskor – när det är halt

För vinterträningen (på snö och is) och när det är blött och stenigt är en sko med metalldubb (dubbsko) mycket bra att ha som komplement. Det finns även här många märken och modeller men några av de vanligaste är:

  • VJ (Bold, Integrator, Supra, Falcon, Sarva, Xante)
  • Icebug (Spirit, Zeal, Pytho)
  • Inov-8 (Oroc 280)

Löparskor

Sen är det ju bra att ha ett par vanliga löparskor också. Särskilt som många av oss tränar en del löpning på väg och hårt underlag. Visserligen ska man som orienterare springa så mycket som möjligt i skog (man blir bra på det man tränar på), men dels är det bra att träna på hårt underlag ibland för att utveckla sitt löpsteg och att träna på att springa fort ibland. Sen har man ju inte alltid tillgång till skog när man vill träna och då är det bättre att springa på väg än att inte springa alls. Sen springs det ju en del sprint-orientering under året också och för vissa av dessa är vanliga löparskor bättre än orienteringsskor, särskilt när det går i mer strikt stadsmiljö. Vid val av löparskor, gå till en renodlad löparbutik och ta hjälp av personalen för att välja rätt sko för dina fötter och ditt löpsteg.