Pannlampa

Under hösten och vintern är en pannlampa mycket bra att ha på träningarna. Vill man pröva någon nattorientering är det ju också bra med en lampa. Utbudet är stort och det finns ett stort antal modeller i prisklasser från några hundralappar till många tusen. Precis som för det mesta annat får man en bättre lampa med stigande pris, men beroende på hur man tänker använda lampan är det möjligt att hitta bra och prisvärda alternativ. Två saker som är viktiga är ljusstyrka och ljusbild som kombineras olika i olika lampor. På senare år har det blivit populärt att köpa relativt ljusstarka lampor på direktimport från Kina. Fördelen med dessa är att de levererar mycket ljus för pengarna, men de drar mycket batteri, ljusbilden är ofta inte så bra och det är svårt att få tag på reservdelar. Märken å andra sidan som t.ex. Silva, Mila, LedX är etablerade märken med hög kvalitet. Bra ljus och bra ljusbild. Men dessa kostar då desto mer.

Grovt sett kan man säga att det finns tre olika nivåer – instegsmodeller, mellannivå och proffslampor. Lite om respektive nivå nedan.

Instegs- nybörjarmodeller

Passar bra om man vill prova på att springa med lampa och använder lampa mest på löpträningar och för korta turer i skog. Här kan man komma undan under tusenlappen och i vissa fall ännu billigare. Här måste man dock välja mellan hyfsad ljusstyrka eller hyfsad ljusbild. Generellt kan man säga att ljusbilden är viktigare än ljusstyrkan, även om ljusstyrkan inte är oviktig heller. Det lönar sig normalt sett i längden även för de billigare märkena att köpa kvalitetsmärke och inte titta på ljusstyrka kontra kronor. Silva är ett sådant bra märke. Exempel på modeller är:

  • Magicshine MS-602, enkel lampa med hyfsat ljus 399 kr (299 kr tom 28/10) på XXL.
  • Magicshine MS-606, enkel lampa med lite bättre ljus 799 kr på XXL
  • Silva har flera bra modeller. Dessa har svagare ljus men normalt sett bättre ljusbild än Magicshine-lamporna.
  • Silva Cross-trail 5, 899 kr (499 kr v. 44 på XXL) och
  • Silva Ninox 3, 399 kr.

Mellannivån

Här börjar man kunna få en hyfsad lampa. Relativt mycket och bra ljus för pengarna. Dessa är bra om man vill kunna använda på träning, men också springa nattorientering lite mer på allvar. Fungerar till exempel bra som lampa för ungdomar eller för dig som springer nattorientering, men lite mer sällan. Exempel på modeller:

  • M Tiger Sports X10, 1 100 kr
  • M Tiger IV, 1400 kr, rea hos Letro Sport
  • M Tiger Sports DS, 2 000 kr

Proffslampor

Om man springer mycket i mörker och behöver bra och mycket ljus. Dessa modeller ger mycket ljus och bra ljusbild, och ju i princip är det så att ju mer pengar man lägger desto bättre blir det. Men även de billigare lamporna i denna kategori ger bra ljus och är egentligen mer prisvärda än de dyraste.

I övrigt är ju en bra batterisele bra att ha då de flesta lampor som är bra för ändamålet har ett löst batteri. Här kan bästa rådet vara att köpa en sele på tävling eller åka till Orienteringsspecialisten för att kunna prova själv vad som passar just din storlek och kroppsform.

Samma sak gäller huvudställning, dvs att det är lite individuellt vad som passar huvudstorlek och -form, med den skillnaden att man ofta får med en huvudställning vid köp av pannlampa. Då är tipset att köra med den ett tag och eventuellt komplettera med en annan huvudställning senare om man inte är nöjd med den som följde med.